Het leven voor en na de neurofeedbacktraining

E.A.C. Nijhuis

 

Hoe het was toen mijn brein wel helder was

Hoe het leven was vooraf aan de neurofeedbacktraining. Bij Brein en Welzijn ben ik terecht gekomen met de klachten van spierspanningen, emotionele uitschieters, slecht slapen.

Ik was geregeld op zoek naar leuke dingen op het internet. De koopjes kan ik altijd wel goed organiseren. Direct reageren, trek hebben, organisatorisch vrij goed, niet in paniek, grenzen kunnen stellen, zin in consulten geven, slapen, ’s avonds kunnen ontspannen, ik volgde het nieuws, ik keek af en toe een film, de was was gedaan, boodschappen waren bij, af en toe een film kijken. Handelingen werden afgemaakt. Het huis was geordend. Het aanrecht ’s avonds schoon.

Als ik aan crypto trading deed dan las ik ’s morgens  op Redditt het laatste nieuws van de coins en plaatste 1 of 2 trades. ’s Avonds checkte ik de trades. Mega veel geld haalde ik er niet uit maar wekelijks toch zekers wel 50 tot 80 dollar. Bovendien had ik er plezier in. Ik nam deel aan een cryptotradingkanaal op Telegram en ik kon het volgen.

De boodschappen waren georganiseerd. Ik oriënteerde mij er vooraf op waar de boodschappen goedkoop waren. Vond ik ook wel leuk om te doen en dan 1 middag op pad om in te slaan. Er was altijd voldoende voorraad. De keukenkastjes waren op orde en ik wist mijn ingrediënten en sauzen te vinden. Er waren geen overtollige dingen en ook niet over datum.

Ik had plezier in koken. Ik maakte vrijwel iedere dag een verse maaltijd voor mij klaar. ’s Middags maakte ik geregeld een pan verse tomatensoep of champignonsoep klaar. Ui snijden, bouillon erbij verse groentes er in en laten koken. Zo gepiept. 10 minuten werk en dat kon ik dat tussendoor voor 2 dagen eten. Ik had trek. Op een natuurlijke manier had ikonger. Ik dacht na over het eten van de volgende dag. Een verfijnde smaak en ik wist waar ik voor een leuke prijs producten kon kopen. Veelal biologische producten.

Mailbox opgeschoond. Verfijnd en nauwkeurig handschrift. Organisatie. De agenda lag op de salonkast. Dingen worden onmiddellijk opgeruimd. De handelingen werden toch gemakkelijk uitgevoerd. Oh, even dit doen, oh even dat doen. Overzicht. 2 x in de maand gemiddeld gooide ik even sodazout met kokend water door de 2 toiletten. Sociaal contact onderhouden. Emotioneel rustig en kalm. Humor. Verzorgd.

Ik had mijn gevoel voor kunst, mooie dingen. Het huis was een gezellig iets. Graag bezig met de planten en bloemen op mijn balkon. In het voorjaar kocht ik altijd voor 25 euro aan bloemen en planten voor het balkon om er de rest van de zomer veel plezier van te hebben. De auto was schoon van binnen en opgeruimd. Ik maak mij niet zo druk om dingen omdat ik altijd oplossingsgericht kan werken. ’s Avonds legde ik de dingen al klaar voor de volgende dag met wat moest gebeuren.

De computer was opgeschoond. De smartphone aan de oplader. De computer was ook goed ingericht met alle wachtwoorden. Tonercartridges werden op tijd besteld.

1 x in de maand ging ik even naar de schoonheidsspecialiste om mijn wenkbrauwen te laten doen.

Mijn grote balkon maakte ik altijd mooi met bloemen en bloemzaden zodat ik daar boven kan zitten in de zomer. Auto rijden vond ik leuk om te doen. De bochten nam ik veel meer accuraat. De tank van de auto zat altijd wel half vol. Het tijdsbesef was goed.

Data had ik opgeschreven van wanneer de telefoonabonnement en zo ge-eindigd was zodat ik op tijd voordelig nieuw abonnement kan aanvragen. Ik wist wat ik de volgende dag moest doen. Het was geen mega strakke planning of zoiets. Maar ik wist precies wel wat ik allemaal moest fixen. Ik deed de dingen gewoon, zag wel wat er op mijn pad kwam en de volgende dag was er weer een dag. ’s Avonds kon ik chillen gewoon.

Hoofd- en bijzaken kon ik goed van elkaar scheiden. Als ik een factuur opende kon ik meteen naar beneden toe scrollen om de factuur over te maken en terugkerende dingen sloeg ik onmiddellijk op zodat er geen achterstanden ontstaan. Als ik iets van internet moest weten googlde ik op het onderwerp / recept pikte ik er de juiste info uit en sloot ik de computer weer af. Ik communiceer op een makkelijke en snelle manier.

Ik stelde geen hoge eisen aan mijzelf. Maar als ik iets doe dan ben ik zo iemand die de dingen liever goed en nauwkeurig afhandelt dan dat het maar met een Franse slag gaat.

Ik kreeg de dingen af. Ik vond het leuk om dingen mooi te maken. Ik was  graag bezig met internet, even een plaatje er bij. De planten in huis waren verzorgd. Het aquarium had altijd fris water. Dat soort dingen. Ik communiceerde gemakkelijk.

Wanneer iets mij niet beviel in een situatie dan koppelde ik dit altijd direct of iets later terug naar de persoon in kwestie. Ik kon voor mijzelf opkomen en daarna ook meteen de emotie loslaten en het leven weer verder leiden zonder dat het mij nog langer dwars zat. Ik kon grenzen stellen.

Een rustige stem en een veel rustiger ademhaling en ik sliep in ieder geval. Ik had geen last van onzekerheid. Ik leefde van een bewuste innerlijke zekerheid en deed gewoon mijn eigen ding. Ik wist ook op tijd wanneer ik moest gaan slapen of sliep ’s middags even een half uurtje om daarna de dag weer te hervatten.

Ik had dromen die helder waren en die ik mij kon herinneren. Het ging over de gewone dagelijkse dingen.

’s Avonds dacht ik na over de kleding die ik de volgende dag aan zou willen trekken. Financieel was het geen vetpot. Maar van weinig geld kan ik uitstekend leven mits je weet hoe je dat moet doen. Ik zat niet in de financiële problemen. Ik liep niet achter de feiten aan, ik kon deelnemen aan het leven. Wel was er vermoeidheid aanwezig.

In huis stond alles klaar voor gebruik. Ik zorgde er voor dat de boel goed doorstroomde en had energie.

Informatie verwerken ging in ieder geval goed. Ik had wel rechts last van mijn rechterkant, maar ik kon mijn dingen doen. Er waren momenten van opgefoktheid aanwezig dat te wijten was aan die val van de trap en hoge spierspanningen en een vermoeidheid die op de achtergrond altijd aanwezig was. Mijn hoofd was stabiel en het leven was wel leefbaar. Wel had ik emotionele uitschieters en moeite met slapen.

 

Na de neurofeedbacktraining

Mijn hoofd trekt naar links na de neurofeedbacktraining. Dat heb ik nooit gehad. Er zijn altijd problemen met mijn hoofd. Ik heb nekpijn en problemen met mijn ogen.

De oogmotoriek is uitermate slecht. Mijn ogen schieten uit elkaar. Mijn linkeroog is na de hersenschudding beschadigd, staat ook niet meer goed in de kas of zoiets. Mijn ogen zijn niet goed gezakt in mijn oogkassen.

Ik heb evenwichtsstoornissen en misselijkheid die bij vlagen ontstaat gedurende de dag. Chronisch depressief en gestressed door de hersenmist, zeer slecht slapen. Het is alsof er een kleine tol aanwezig is in mijn hoofd. De rechterkant van mijn lichaam spiraliseert naar beneden toe. Ik kan niet lang recht op staan. De stand van mijn kiezen en tanden is veranderd.  Regelmatig gedurende de dag misselijk. De rechterkant van mijn hoofd voelt regelmatig licht gezwollen aan. De spieren van mijn rechtergezichtshelft zijn verzwakt of zoiets. Rechts onderaan bij mijn nek, hoofd mis ik iets, een hap onder uit mijn hersenen. Rechts werkt heel anders na de zware disbalans van juli 2020. De rechterhersenhersenhelft is zwakker geworden. De rechterkant krijg ik niet rustig. Het komt voor dat ik rechts een deel van mijn gezichtsbeeld rechts. Ik heb pijnscheuten gehad in mijn schedel rechts. Vooraf aan de neurofeedbacktraining had ik dat nooit. Mijn schedelbasis kan in een keer lood zwaar worden en dan kan ik mijn hoofd niet meer recht op houden en moet ik gaan liggen op bed met een oogmasker om te ontprikkelen en de ogen maximaal tot ontspanning te brengen. Af en toe heb ik oorpijn.

Ik ben chronisch uitgeput. Het is niet een gezond vermoeid zijn zoals dat je moe bent van activiteiten die je hebt gedaan. Het is een totaal kapot en uitgeput zijn. Chronisch moe in het hoofd. En ontzettend vreemd moe.

De neurologische informatie van mijn hoofd naar mijn rug verloopt niet goed. Mijn benen doen het niet goed. De fijne motoriek is stukken minder. Weinig spierkracht omdat ik doodmoe ben niet goed kan bewegen. Doordat de zenuwbanen bij het hoofd niet goed verlopen heb ik grote problemen gekregen met het zenuwstelsel

Mijn hele spijsvertering staat op de kop omdat het zenuwstelsel het niet goed doet. Het wiebelt voortdurend binnen in mijn hoofd. Alsof hersengebieden elkaar niet kunnen vinden of kleine steekjes aan de rechterkant. Een soort van rare tikjes in mijn hoofd. Mijn handen zijn verkrampt en daarmee ook mijn tastzin.

Mijn hoofd verkrampt. De zenuwen bij mijn mond en in mijn hoofd zijn helemaal gespannen. Ik probeer het op te heffen met magnesium. Ik spuug chronisch vocht vanuit het hoofd. Ik slaap met een handdoek. Ik moet opletten met eten. Soms als ik te snel eet en dan opsta kan ik overgeven. Mijn smaakbeleving is veranderd. Af en toe komt het voor dat er helemaal geen smaak is. Gelukkig niet vaak. Maar het gebeurt wel eens.

Bij overprikkeling die ik tracht te voorkomen wordt mijn schedelbasis lood- en loodzwaar en gaat het branden en prikken achter bij mijn schouder. De scherpheid en alertheid van mijn brein is weg. Hiermee is plezier weg. Uitdaging. Ik probeer alleen maar oplossingen te vinden voor mijn problemen met mijn hoofd, evenwicht in plaats van dat ik oplossingsgericht kan werken. Mijn nauwkeurigheid van werken is weg.

Afasie. Ik stotter en heb moeite om uit mijn woorden te komen. Net alsof de woorden blijven hangen.. Als ik een telefoongesprek voer moet ik gaan lopen om het zenuwstelsel in beweging te zetten want dan lijk ik minder te stotteren. NOOIT heb ik gestotterd. Mijn stem heeft ook een andere klank gekregen. Ik had een zachte, rustige stem. Mijn stem is nu vele malen harder en opgefokt. Dat zeggen mensen ook tegen mij dat ik een erg harde stem heb. Het begin van een telefoongesprek versta ik vaak niet goed. Dit veroorzaakt angst. Het is alsof de zintuigen van het hoofd telkens niet goed functioneren.

 

Mijn hele leven draait om mijn hoofd of de wereld die om mijn hoofd heen draait. Problemen met positie houden.

Lange auto ritten kan en durf ik niet meer aan. Dit in verband met de problemen met hoofd- en nek, trage reflexen, hoge spierspanning en versuffing. Afstanden schat ik niet goed in. Ik reed maximaal een afstand van 15 km en dan moet ik het zo inplannen dat ik niet in drukke verkeerssituaties beland. Omdat ik het overzicht bij een verkeerssituatie mis. Tegenwoordig rijd ik geen ritten meer verder dan 5 km.

Beeldschermwerk kan ik niet meer uitvoeren door de nekpijn en oogmotoriek. Door de oogmotoriek kan ik geen nieuwe informatie in mij opnemen. De verwerking loopt traag. Het werken achter de computer vond ik altijd erg leuk om te doen en ik was er goed in. Nu staar ik naar een computerscherm en ik krijg de dingen simpelweg niet gedaan. Ik raak overprikkeld of weet niet meer waarom ik achter de computer ging zitten.

Cijfers wissel ik om. Woorden wissel ik om. Alles kost ongelooflijk veel moeite. Ik was altijd helder met communiceren. Nu reageer ik traag of niet.

Een stuk oplossingsvermogen in het dagelijks leven is weg gevallen. Het is alsof een stuk leervermogen weg is gevallen en daarmee ook de lol en de uitdaging van het leven. Was ik altijd best slim om dingen op te lossen. Nu zie ik de problemen maar ik los ze niet op. Voorbeeld: smartphone en computer zijn ongeordend en ik laat het zitten.

Mijn geheugen is slecht. Ik wordt gek van de dubbele dingen in huis. 2 x een document aangemaakt met de zelfde naam met dezelfde gegevens maar het wordt dubbel opgeslagen. Zou niet zo’n probleem moeten zijn. Wel als het 10 keer voorkomt. Dat is die niet adequate verwerking van informatie. Constant moet ik teruggraven naar iets dat eigenlijk gewoon zo beschikbaar zou moeten zijn. Het is alsof er een deel van mijn geheugen gewoon is verdwenen. Ik doe was in de wasmachine en een halve dag later kom ik er achter dat ik de wasmachine niet aan heb gezet. Niet echt handig.

Op hersenmist dagen is dit chronisch aanwezig. Het is alsof er iets in het geheugen compleet en totaal wordt afgeblokt. Heel naar om mee te maken. Zoals met de pincode. Die vergeet ik of ik wissel de eerste 2 cijfers om. Nu maar een notitie gemaakt in de Smartphone van de pincode.

Wandelen is niet ontspannen voor mij. Simpelweg omdat ik mijn lichaam niet overeind kan houden. Mijn lichaam trekt scheef. Ontspannen of gewoon een wandeling maken om te ontstressen lukt niet. Het levert meer stress op omdat de motoriek hakkelt en ik niet goed kan lopen.

Hetgeen waar ik vroeger 1 uur over deed, daar kan ik nu  1 of 2 dagen over doen. Boodschappen doen en uitpakken is al een probleem. Was ophangen is al een hele klus.

Als ik dingen doe dan begin ik er aan en vervolgens komt het niet af. Vroeger handelde ik dingen zorgvuldig af en wist ik zeker dat ik het afgerond had.

Er zijn problemen met het geheugen en de tijdsbeleving is door de hersenmist anders.

Hobby’s heb ik opgegeven. Cryptotrading kan ik al niet meer doen door het omwisselen van de cijfers. Ik kon dingen altijd analyseren. Mijn analytisch vermogen lijkt weg te zijn. De dure cryptotradingscursus waar ik mij voor heb ingeschreven heb ik opgegeven. Weer een stuk inkomen weg. Ik haalde er toch altijd wel 100 dollar in de week binnen.

De  glans van het leven er af is. Mijn gevoel voor kunst en mooie dingen is helemaal weg. Dat vind ik ook zo verschrikkelijk. Muziek komt op emotioneel niveau niet meer zo binnen als vroeger. Het raakt niet meer. Het is  alsof er een emotionele laag weg is gevallen bij mij die is vervangen door sufheid. Een soort laag van welzijn dat het leven goed is. Het balkon mooi maken met bloemen of tekenen vond ik altijd erg leuk om te doen.  Ik had gevoel voor fotografie en compositie. Dat lijkt ook helemaal weg te zijn.

Mijn sociale leven bestaat niet meer. Iedere afspraak gaat onder voorbehoud. 8 van de 10 afspraken worden gecancelled. Ik plan niet meer in om naar een festival te gaan of om op vakantie te gaan. Er is geen geld voor, maar het is fysiek ook niet leuk meer om iets te ondernemen. Bang dat ik evenwicht verlies in een grote mensen massa en ik ben te moe om ergens naar toe te gaan of om er van te genieten. Bek af gewoon.

Emotioneel zit ik constant in de shit. Ik heb een kort lontje. Ik ben erg onrustig. Ik schiet om niets helemaal in de stress. De stress is er vooral ook omdat niets mij lukt. Ik ben helemaal uit mijn slof geschoten toen een vriendin mij een fijne nachtrust toe wenste.  “Hoe dan? Hoe dan ? Hoe moet ik slapen dan? Ik slaap al maanden niet of slecht. Het slechte slapen of niet slapen breekt verschrikkelijk op. Als ik slaap is het een verwarde slaap met nachtmerries en gaat het niet over de dingen die je meemaakt overdag. Het zijn angstige dromen over de dingen die ik maar niet afkrijg.

Gefrustreerd en boos omdat dingen mij niet lukken. Ik heb huilbuien van de vermoeidheid en omdat de simpele dingen niet of met de allergrootste moeite lukken.

Constant laat ik dingen uit mijn handen vallen. Ik wil wat eten opbakken voor mijzelf en ik laat het mes vallen. Niks mis mee, alleen komt dit te vaak voor gewoon. Dan valt er weer een bord met nasi op de grond.

Koken voor mijzelf doe ik nu af en toe. Het geeft alleen geen plezier meer. Hoe moeilijk is koken nou ? Om een klein half uurtje bezig te zijn voor een verse maaltijd. Maar staan houd ik niet zo lang vol. Ik suf telkens weg.

Dan krijg je het advies van: ‘Ga wat doen wat afleidt.’ Ja dat doe ik, maar dan nog knap ik gewoon niet op. Of ik moet weer 2 uur op bed liggen. Niet slapen. Niet rusten maar gewoon liggen. En ik wordt net zo doodmoe weer wakker. Ik heb nog nooit van mijn leven zo veel rust genomen als afgelopen 2 jaar en nog nooit zo veel op bed en op de bank gelegen. Zo veel rust en ik rust niet uit. Ik laad niet op.

Er zijn geen beloningen meer in het leven aanwezig. Kon ik voorheen iets doen dan kon ik er dik tevreden over zijn. Dan was er iets af. Maar nu….. niks zet zoden aan de dijk. Ik ben gewoon raar in het hoofd. Hoofd- en bijzaken zijn gewoon een grote zooi geworden. Ik weet wat belangrijk is om als eerste te doen, maar er moet zo veel gedaan worden dat het mij niet meer lukt om 1 ding te doen. Ik mag al blij zijn als ik rustig kan zitten op een stoel.

Ontspannen een film kijken lukt niet echt en als ik kijk dan komt het voor dat ik maar met 1 oog kijk, mijn linker oog. Te vaak val ik dan versuft op de bank (zittend televisie kijken lukt niet ivm balans hoofd) in slaap zonder de film te hebben meegekregen. Bovendien mis ik de samenhang. Als mijn hersenen niet goed werken kan ik een film gaan kijken vanuit verschillende hersengebieden gelijktijdig: vanuit het standpunt van de regisseur. Vanuit de kleuren die overheersen in een film. Vanuit de emoties van acteurs. Vanuit welke periode de film is opgenomen. Ondertussen mis het gehele overzicht van de film waar het nu werkelijk om gaat.

Zeer hoge kosten om de gezondheid te verbeteren. Als er toch wat geld binnen komt gaat het op aan medicatie of therapie. Hierdoor ben ik ook weer depressief.

Onder alle omstandigheden heb ik mijn eigen boontjes altijd kunnen doppen. Ook als er weinig geld was kon ik het leven leuk maken en rond komen. Het is mij ook gelukt om de neurofeedbacktraining zelfstandig te kunnen financieren. Na de neurofeedbacktraining is alles volkomen ingestort.

Ik zit nu bijna 2 jaar in een vicieuze cirkel en heb ALLES uitgeprobeerd om beter te worden. Voedingspatroon, orthomoleculaire medicatie, therapieën.

Na de hersenschudding, ten tijde van de neurofeedbacktraining ontstaan, ben ik alleen maar waanzinnig in de problemen gekomen door de hoge kosten om mijn gezondheid te herstellen en wakker te worden uit de versuffing. Nu ben ik constant angstig door de heftige oogklachten, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en in een isolement terecht gekomen. Ik zit chronisch in de problemen omdat het hoofd en zenuwstelsel gewoon niet goed werken. Altijd de nek.

Ik zit constant te bedenken hoe nu uit deze situatie weg te kunnen komen. Gaan werken ergens ? Schiet niet op. Ik ben fysiek niet belastbaar. Praktijk opnieuw beginnen ? Onmogelijkheid. Misselijk en geen zin er in om deze staat van zijn consulten te geven. Webshop? Lukt gewoon niet. Vrijwilligerswerk ? Houd ik niet vol. Alles is onmogelijk door de chronische uitputting.

Nu ben ik constant angstig door de heftige oogklachten, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en in een isolement terecht gekomen. Ik zit chronisch in de problemen omdat het hoofd en zenuwstelsel gewoon niet goed werken. Altijd de nek.

Wat ik doe om het e.e.a. te handhaven is kleine klussen doen op een dag. Als het lukt moet ik daarna weer 1 uur rust nemen met een slaapmasker op. Dan nog bouw ik geen energie op. Dan nog zit ik weer in de overlevingsmodus van dat wat MOET gebeuren, maar er is geen ruimte voor iets leuks. Ik sta helemaal strak met de spierspanningen. ’s Morgens goed eten. Tussendoor veel water drinken. ’s Avonds goed eten. Ik mis relativeringsvermogen door de chronische paniek.

Het overzicht ben ik kwijt op het moment dat de ogen niet goed samenwerken.

Na de Neurofeedbacktraining is er een totale shut down ontstaan van mijn hele systeem. Wanneer de hersenen en het lichaam wel even rustig is zit ik er nog verdwaasd bij. Het lukt gewoon niet. Wat ik ook doe. Er is altijd een matte stemming aanwezig.

Ik ben op en ik blijf kapot gewoon. Het heeft geen zin meer om ook nog maar iets te doen. Mijn hoofd is zo ontzettend raar. Er loopt een lijn door mijn lichaam heen. Ik ben moe, op, kapot, uitgeput. Ik begin nergens meer aan. Er is alleen maar moedeloosheid aanwezig.

Ik wacht al 2 jaar totdat het beter wordt.

Het leven gaat helemaal aan mij voorbij.

 

Samenvatting Neurofeedbacktraining

 

Ik kwam met klachten over onevenwichtigheid, slecht slapen, spierspanningsklachten, en oogmotoriek rechts bij de praktijk in het jaar 2020. Maar ik ben er nog nooit zo slecht aan toe geweest als na de hersenschudding in het jaar 2020.

 

Door middel van telefonisch contact en e-mail d.d. 3 juli heb ik, ruim op tijd, aangekondigd dat het niet goed voelde in het hoofd na wijziging van de neurofeedbacktraining. Ik heb dringend verzocht om een herstellende neurofeedbacktraining. Dit was afgesproken met de neurofeedbackpraktijk dat ik terecht kon wanneer het niet goed zou gaan.  De neurofeedbackpraktijk heeft hier niet adequaat op gereageerd. Op zaterdag 4 juli is ‘spontaan’ een hersenschudding ontstaan. Ik ben er dwars door heengeflipt waarbij de klachten uitvoerig zijn beschreven in de mail d.d. 11 juli. Deze hersenschudding heeft 2 maanden geduurd en is bekend bij de huisarts.

 

De gegevens van de neurofeedbacktraining, die door De neurofeedbackpraktijk is gegeven, zijn inmiddels geanalyseerd. De neurofeedbackpraktijk heeft de neurofeedbacktraining serieus aangepakt en de juiste gebieden gestimuleerd.

 

Tijdens de eerste trainingen werden de hersenen geholpen door op een heel laag niveau te stimuleren waardoor het meehielp de hersenen te functioneren. Op het moment dat op een hoger niveau werd getraind konden de lagere hersengebieden het niet bijbenen. De hersenstam en de lagere hersengebieden zijn overprikkeld geraakt met ernstige gevolgen.

 

De subcorticale gebieden, de kleine hersenstam en integratie met evenwicht vormen een groot onderliggend probleem dat veel invloed heeft op de hogere hersengedeeltes. Het immuunsysteem is getriggerd en ernstig verzwakt geraakt. Door de hersenschudding zijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

 

De subcorticale gebieden zijn niet goed in kaart gebracht door De neurofeedbackpraktijk.  Hierdoor komt cliënt constant in de problemen omdat handelingen slechts korte tijd vol gehouden worden en vervolgens zakt het bewustzijn weer weg. Informatie is te vinden op https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen-per-hersengebied/hersenstam

 

Ik heb, na de neurofeedbacktraining, diverse therapieën gevolgd om te trachten de gezondheid te herstellen zoals deze was bij aanvang van de neurofeedbacktraining. Osteopathie, chiropractie, natuurlijke medicatie, bioresonantie etc. etc. Deze therapieën hebben geen effect gehad omdat ze niet bij de kern van het probleem komen . . . De hersenstam en de subcorticale gebieden.

 

20 maanden na de zeer zware hersenschudding, die ontstaan is ten tijde van het volgen van de neurofeedbacktraining, kan geconcludeerd worden dat de volgende gebreken, tot op heden, blijvend lijken te zijn:

 

 • Nek, evenwicht en ogen werken niet met elkaar samen. Had ik niet bij aanvang van training
 • Oogzenuw links is extra beschadigd. Sinds de hersenschudding kijk ik door 2 cirkels die elkaar overlappen ipv 1 cirkel. Visuele stoornissen. Dansende ogen. Dit was niet aanwezig bij aanvang van de training.
 • Bolle ogen. Een hoge druk achter mijn ogen De oorzaak zit niet mij mijn schildklier maar bij een soort van rare opstuwende druk achter in mijn nek en zenuwstelsel
 • Hoofd wijkt af naar links. Problemen met de balans van mijn hoofd. Mijn hoofd krijg ik gewoon simpelweg niet meer goed recht op. Dit was niet aanwezig bij aanvang van de training.
 • De rechterkant van het lichaam kan weg vallen. Een vreemd dof gevoel. Ik heb een half lichaam.
 • Het zenuwstelsel is totaal over de kop.
 • Trillen
 • Coördinatiestoornissen
 • Zeer slecht slapen, geen diepe nachtrust meer bereiken
 • Nekklachten, prikkeldraad in mijn nek
 • Zware brand onder bij de schedelbasis
 • Niet goed wakker worden overdag, versuft zijn
 • Hersenmist
 • Fijne motoriek ontbreekt
 • Ernstige afasie / stotteren. De woorden zitten in mijn hoofd maar ik krijg ze er niet uit. Terwijl ik eigenlijk heel ad rem ben. Nooit afasie gehad !
 • Evenwichtsstoornissen
 • Problemen met lopen, de motoriek bij mijn benen verloopt niet goed
 • Een mokerhamer achter in mijn nek
 • Cognitieve stoornissen
 • Trage informatieverwerking
 • Immuunsysteem lijkt een blijvende klap te hebben gehad
 • Te veel druk zetten met mijn handen en vingers
 • Zwaar beschadigde tongzenuw. Mijn tong die niet meer recht in mijn mond ligt
 • Temperatuurswisselingen
 • Cijfers omwisselen
 • Beschadigde gezichtszenuw
 • Zeer hoge spierspanning
 • Spontaan over geven
 • Verminderd gehoor rechterzijde
 • Verminderde spiercontrole
 • Geheugenstoornissen
 • Desoriëntatie
 • Ernstige uitputting
 • Ernstige klachten onderkaak
 • Lichaam trekt scheef
 • Geen rust in het hoofd, geen rust in het lichaam
 • Ontremd. Geen grenzen kunnen vinden
 • Braakneigingen
 • Spugen. Vocht vanuit het hoofd.

 

 

Ik was, ten tijde van de hersenschudding, niet toe in staat accuraat te reageren richting De neurofeedbackpraktijk omdat ik mij volledig in fysieke crisis en verminderd bewustzijn bevond ten gevolge van de hersenschudding. Het antwoord dat De neurofeedbackpraktijk gaf: ‘Wij weten niet wat er is gebeurd.’ Neem ik geen genoegen mee. Het is niet voor niets dat ik voelde aankomen dat er iets fout ging in mijn hoofd na de wijziging van de neurofeedbacktraining op 3 juli en op 4 juli ontstond ‘spontaan’ een hersenschudding.

 

Zelf was ik ook verbijsterd dat zoiets kan ontstaan door een neurofeedbacktraining. Maar inmiddels is het wel helder geworden wat er nu gebeurd is.

 

In dit artikel wordt beschreven dat neurofeedback niet altijd zonder gevaar is: https://mentalhealthdaily.com/2015/07/05/neurofeedback-side-effects-adverse-reactions-dangers/

 

Meer informatie over hersenschudding en diepgaande gevolgen vind je hier:

De ingrijpende gevolgen van hersenschudding voor nu en later.

 

 

2022

 

Ik kom tot de conclusie gekomen dat alle therapieën die ik heb gevolgd niet zinvol zijn omdat de kern van het probleem niet wordt geraakt. De hersenen en het zenuwstelsel. Het letsel is zwaar onderschat. Ik ben constant alleen maar bezig om mijn neurologische problemen op te lossen en te zien daar waar ik nu ben. Het lukt mij niet om het leven te leven. Ik ben bezorgd.

 

Het letsel is zwaar onderschat. Tevens door mijn ex en veel vrienden die zeggen dat het ‘vanzelf wel goed zou komen bij voldoende rust’.

Maart 2022 ben ik begonnen de noodklokken te luiden richting mijn directe omgeving en vrienden te hulp geroepen. Want dit gaat niet goed. Kon ik eerder wel zorgen voor mijzelf, na de hersenschudding is het erg slecht geworden. Het besef dat dit waarschijnlijk niet beter gaat worden een steeds realistischer beeld wordt. Ik lig alleen maar totaal versuft op bed en deed helemaal niets meer. Want niets lukt.

 

Mei 2022 heb ik een zenuwinstorting gehad. Ik heb de beslissing genomen definitief te stoppen met het geven van consulten. Ik kan het NIET meer opbrengen. Opnieuw een bron van inkomsten weg dankzij het letsel.

Inmiddels ben ik in de fase beland van de moed opgeven te hebben. Dit wordt nooit meer zoals het was vooraf aan de neurofeedbacktraining. Ik begin nergens meer aan. Want het heeft geen zin.

Op een slechte dag lig ik 4 tot 6 uur overdag op bed om mijn hersenen rust te gunnen. Ik ben gewoon suf van het op bed liggen. Gemiddeld zijn 8 van de 10 dagen slecht. Op een goede dag ga ik eens ergens naar toe binnen een straal van 5 kilometer. Dan nog moet ik minimaal 3 uur rusten op een dag.

De extreme kosten voor de gezondheid hebben mij aan de rand van het faillissement gebracht. De valkuil hierbij is geweest dat ik bijna 2 jaar lang heb gedacht dat wanneer ik WEL mijn gezondheid goed zou kunnen krijgen dat ik dan er uit zou kunnen komen. Ik ben chronisch angstig en depressief doordat mijn lichaam uitgeput en overmvermoeid is.

Vrienden moeten mij geld lenen om te kunnen overleven. Dit heb ik nog nooit eerder gehad.

De knal in mijn hoofd op 4 juli 2020 zal voor de rest van mijn leven een herdenkingsdag zijn. Mijn oude ik ging kapot en daarvoor in de plaats komt een oververmoeid Nieuw ik terug. Vraag is of ik hier mee kan leven . .

Acties ondernomen in het jaar 2022

 • De gemeente heeft, vanuit de WMO, huishoudelijke hulp toegekend voor 2 uur in de week. Reden: ik ben er niet meer toe in staat de zwaardere huishoudelijke klussen te doen.
 • Binnenkort hoop ik te starten met het behandelprogramma NAH (Niet Aangeboren hersenletsel) bij Interaktcontour te Enschede om te leren omgaan met deze klachten.
 • Onderzoek neuroloog Deventer gaat aangevraagd worden
 • Eens in de 3 weken heb ik een gesprek met de huisartsassistent om stoom af te blazen van de stress en de klachten. Bij de huisarts sta ik nu genoteerd als NAH.
 • Speciale tandzorg is noodzakelijk. Aangezien een kies trekken de, reeds slechte, hersenbalans nog meer uit balans brengt.
 • Prothese voor eten wordt gemaakt
 • Juli 2020 zal een onderzoek plaatsvinden bij het ziekenhuis in Winterswijk bij een ortoptist ivm verband met de oogfocus en evenwichtsstoornissen.

Ik kan niet meer volledig zelfstandig functioneren. Ik heb hulp nodig bij administratie, overzicht houden en bij schoonmaken van mijn huis.

De verergering van de klachten zijn uitvoerig beschreven in de mails d.d. 3 juli. Toen werd de aanloop al genomen. 11 juli zijn de klachten uitvoerig beschreven. Deze klachten zijn tot op heden niet meer goed gekomen. Ook niet met neurofeedbacktrainingen bij een andere praktijk. Er is gewoon iets doorgebrand in het hoofd.

Vanzelfsprekend waren er problemen aanwezig vooraf aan de neurofeedbacktraining anders ga je geen neurofeedbacktraining volgen. Maar echt NIET DEZE problemen. Dit verbijstert mij nog altijd. Inmiddels ben ik wel tot de conclusie gekomen dat juist neurofeedbacktraining bij hersenletsel zeer zorgvuldig moet worden aangepakt met hersenletsel en dat de medische geschiedenis zorgvuldig moet worden bekeken ?

Vooraf aan de neurofeedbacktraining was ik in ieder geval stabiel en had ik niet deze ernstige versuffing, de problemen met de balans van mijn hoofd, de evenwichtsstoornissen en die extreme problematiek met mijn ogen. Ik ben zo moe van het niet goed kunnen zien. Wanneer ik nu normaal zit en ik zet mijn hoofd recht op een ontspannen manier dan gaat mijn hoofd automatisch zekers wel 2 tot 3 cm naar links. Mijn hoofd staat niet recht. Ik zie dus niet goed wat ik aan het doen ben. Net zoals de wereld voor mij niet recht op staat of zoiets. Daardoor komen die inschattingsfouten ook constant.

Het is wel een volle 2 maanden geweest die smerige hersenschudding. Twee maanden (!) volop in crisis met het lichaam. Schokkend. Niet lopen. Links en rechts dat tegen elkaar aan loopt te schuren. Rechts en links lijken volkomen los van elkaar te staan en af en toe in elkaar te klikken. Wat doet dat ? Wat doet dat met je. Dat doet hele rare dingen met je.

De rechterkant van mijn lichaam is ontzettend achteruit gegaan. Het is raar. Ik voel mij raar. Ik weet ook niet meer hoe het financieel verder moet. De kosten zijn al zo ongelooflijk hoog geweest. Het loopt zo ontzettend fout onder rechts bij mijn hoofd en nek en benen. Niks chillt. Niks ontspant. Ik wordt gek van de brand in mijn nek en onder bij mijn schedelbasis. Ik loop als een eend. Rechts had ik weer vlekken voor mijn ogen. Ik ben aan het zoeken naar een rustig beeld voor mijn ogen. Maar alles is onrustig voor mij omdat mijn lichaam zo onrustig is.

Ik liep die zaterdag buiten rond bij Ton en Tim en maakte mij zorgen over mijn zenuwen en de rechterkant omdat mijn lichaam al krom trok.. Ik wachtte op die neurofeedbacktraining die ik dinsdag zou ontvangen. Ik zat buiten op een bankje in de zon en toen knalde het . . . ! Mijn god, wat een knal in mijn hoofd was dat. Alsof er binnen in mijn hoofd een handgranaat explodeerde in volle kracht. Alsof er iets achter in mijn kop totaal knalde.

Ik kwam thuis en zei tegen Eric dat het helemaal mis was. Op dat moment had ik zelf niet eens door dat het een hersenschudding was. Ik lag alleen maar te schokken en was bezig de rechterkant van mijn lichaam te handhaven. Ik had mijn rechteroog en dat kreeg ik niet stil. Mijn rechteroog flipperde gewoon wel met een halve cm in mijn oogkas. Doodeng. Alsof ik verscheurd werd en de tik van mijn tongzenuw toen. Die lag er rechts half uit. Links voelde ik wel mijn tongzenuw, rechts niet meer. Ik ontwikkelde een tik met rrrrrrrrrrrr aan de rechterkant van mijn lichaam. Gewoon een spontaan geluid dat zich ontwikkelde of ging klakken met mijn tong. Nooit gedaan. De aanzet van mijn benen verliep niet goed. De hele rechterkant van mijn lichaam was in mijn gevoel totaal weg geslagen. God, god, wat een knal was dat een knal in mijn hoofd.

Nog regelmatig knalt die knal van die dag dwars door mijn kop heen. BENG !!!! Die genadeloze KLAP binnen in je kop en BENGGGGG ! Die benen doen het niet meer. BENGGGGGG !!!!! en dat is normaal. En dan verwachten mensen dat je ‘zo maar’ beter wordt na die genade klap binnen in je kop. Zo maar beter worden in een keer nadat je volledig de controle bent verloren over jouw lichaam. En je mag horen dat het goed komt en BENG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! J e gaat er van onderuit. BENGGGGGGGGGGGGGG! Wil je weten hoe beangstigend het is dat je de controle over  je benen verliest en de rechterkant van je lichaam mist ? Nee. Want een ander kan het zich niet voorstellen. Schokkend op bed liggen en de rechterkant van het lichaam missend. Maar het zou goed komen…… het zou goed komen……..

En dan die ex van mij die zei: ‘Dit komt goed. Dit komt allemaal goed. Het heeft tijd nodig.’ Het is onderschat gewoon. Hartstikke onderschat. Nog altijd ben ik kwaad op Eric dat hij mij niet linea recta bij de spoedpost van de huisarts heeft gedumpt. Hij had dat inzicht niet. Te weinig slagvaardig.

2 maanden heb ik gebogen op bed doorgebracht of op de bank. Een grote gruwelijke warboel en kluwen was het achter in mijn nek en bij mijn hoofd. Ik was in de hoop dat het slagveld achter bij mijn hoofd en nek tot rust zou komen. Ik ben gewoon in een delirium geschoten met de gedachte dat het goed zou komen.

Bovendien: ‘Alles zou toch terug geneurofeedbackt kunnen worden ?’ Ik geloofde toen nog in de geneeskracht van het lichaam. 15 neurofeedbacksessies gevolgd bij Brein en Welzijn en het komt niet meer goed.

Bijna anderhalf jaar nu en ik heb mijzelf wijs gemaakt dat het goed zou komen. Want alles kan toch herstellen ? Ik vrees van niet. Het lijkt er op dat het een inschattingsfout is geweest. De coordinatie van mijn lichaam verloopt niet goed.

Er waren post traumatische klachten aanwezig na die hersenschudding van de val van de trap. Maar wat NU gaande is sinds de hersenschudding van 2020 is het leven volledig onleefbaar geworden. Chronisch depressief. Een onderbeet bij mijn kaak

 

!