Recepten

 

Zoals al geschreven. . . ik houd van eenvoudig en toch verfijnd koken met verse ingrediënten, groenten en goede kruiden. Ik schaf niet alles biologisch aan, maar als ik een leuke aanbieding tegen kom koop ik biologisch.  Kant en klaar sauzen gebruikt ik nooit meer, simpelweg omdat ik het niet meer lekker vind na lange tijd goed gekookt te hebben.

Gemiddeld heb ik binnen een half uur een simpele en verantwoordelijke maaltijd op tafel staan die ook nog eens lekker is.

Hierbij enkele van mijn favoriete recepten en tips.

 

Nasi kruiden maken

  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen citroengras
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder

Mix het door elkaar in een jampot en klaar is kees. Voeg per persoon 1 theelepeltje van deze kruiden toe.

 

Paardebloemgelei

  • 125 gram gele knoppen van de paardenbloem. Dat zijn er zo’n 150.
  • geleisuiker (2:1)
  • een halve sinaasappel in dunne partjes
  • een halve citroen in dunne stukjes

Hoe je deze heerlijke paardenbloemgelei maakt:

  1. Het begin is het meeste werk. Pluk alle gele bloembladeren uit de paardenbloem. Was ze niet zodat het stuifmeel erop blijft zitten.
  2. Doe de bloemblaadjes in een pan, zet deze net onder water, voeg de sinaasappel en citroen toe en breng dit alles aan de kook.
  3. Haal de pan van het vuur en laat dit alles minstens 24 uur trekken.
  4. Na het trekken zeef je alles door een kaasdoek of een natte theedoek in een vergiet. Druk met de bolle kant van een grote lepel het resterende vocht eruit.
  5. Voeg per halve liter overgebleven ‘paardenbloemsap’ 250 gram half zoete geleisuiker toe en kook dit tot een gelei. Dit duurt meestal een minuut of vijf.
  6. Steriliseer wat potten door ze een paar minuten in water te koken en vul de potten met de gelei.
  7. Sluit de potten met een deksel af en laat ze afkoelen.